ȘtiriȘtiri SEO

Dreptul de autor

de ce este important în webdesign

Dreptul de autor nu este un concept abstract. Prin protecția proprietății intelectuale se înțelege o serie de mecanisme menite să apere un produs de furtul intelectual.

Plagiatul în web design nu este o noutate. Înseamnă că munca unei agenții sau a unui specialist în SEO sau web design este furată. Cum știi chiar dacă munca ta este protejată? Și, în plus, ce poți face pentru a remedia problemele?

Intervine în discuție protecția drepturilor de autor și a mărcilor comerciale. Dar ce sunt acestea? Și cum se aplică lucrărilor de proiectare? În articolul de astăzi vom analiza aceste aspecte și vă vom spune de ce să țineți cont.

Ce este dreptul de autor?

Dreptul de autor este un termen legal utilizat pentru a defini lucrări de proprietate intelectuală. Lucrările pot fi: muzică, texte, design, fotografii, invenții, simboluri etc. – și drepturile, regulile de utilizare și distribuție oferite creatorului acestor lucrări.

Legea drepturilor de autor vă oferă, proiectantului sau creatorului unei opere originale, drepturile exclusive de a controla reproducerea și distribuirea materialului.

În mod implicit, creatorul unei opere deține acel drept de autor. În cazul în care lucrarea este închiriată și creatorul semnează un acord care acordă drepturile de autor clientului pentru o astfel de lucrare, este o excepție.

Aceasta este o practică obișnuită privind dreptul de autor.

Proprietatea drepturilor de autor este creată imediat ce o lucrare este creată, deși poate fi înregistrată. În conformitate cu legislația, înregistrarea este importantă.

Fiecare țară are o instituție care se ocupă cu înregistrarea drepturilor de autor. Există, de asemenea, instituții regionale, internaționale și în funcție de domeniul de activitate.

Drepturile de autor pot fi înregistrate sau nu. Marea diferență este că, dacă este înregistrat un drept de autor, puteți da în judecată pentru daune-interese legale.

Nu trebuie să folosiți celebrul © pentru a afișa proprietatea. De regulă, majoritatea proiectanților și companiilor folosesc însemnele pentru a arăta proprietatea în mod explicit.

Dacă doriți să înregistrați drepturile de autor, contactați biroul de copyright sau proprietatea intelectuală din țara dvs. Aceasta va înregistra dreptul de autor în funcție de reglementările în vigoare.

Durata protecției drepturilor de autor poate varia în funcție de țară. În general, durează în timp ce trăiești, plus 50 de ani (70 în Statele Unite).

Web design și dreptul de autor

Deși există o serie de lucrări create la care se aplică drepturile de autor, cum se raportează aceasta la designeri? O mare parte din munca dvs. – de la codul computerului, de la infografie până la un design-ul complet al website-ului – sunt protejate de drepturi de autor.

Sunt incluse, de asemenea, desenele, crearea unei noi tipografii și ambalarea produselor.

Aproape orice puteți crea într-un mod unic și original este supus protecției drepturilor de autor. Deci, chiar și elemente precum pictogramele desktop, GIF-urile și formele, texturile și contururile sunt, de asemenea, protejate.

Lucruri pe care nu le puteți proteja

Deși există câteva lucruri la care se aplică drepturile de autor, există și o listă destul de comună a articolelor care nu pot fi protejate de drepturi de autor. Cu toate acestea, există câteva elemente care ar putea face obiectul mărcilor comerciale.

Următoarele aspecte nu sunt protejate de drepturile de autor:

 • ideile. Nu se aplică nicio proprietate asupra unui concept sau a unei idei că s-ar putea să creezi ceva. De fapt, trebuie să creați ceva pentru a se aplica drepturile de autor;
 • titluri sau nume. În timp ce titlul real al unei opere nu poate fi protejat de drepturi de autor, aveți grijă să numiți ceva similar exact în același fel;
 • desene familiare. Elemente precum simbolurile – un semn de pace sau yin yang – nu pot fi protejate prin drepturi de autor dacă sunt destul de comune și utilizate pe scară largă;
 • variații de scriere sau de colorat. Doar pentru că cineva folosește o paletă de culori similară pe un website nu înseamnă că a încălcat drepturile dvs. creative;
 • rețete de bază. Listele de ingrediente sau conținut nu sunt protejate de drepturi de autor. O rețetă însoțită de expresie literară este însă protejată;
 • informații comune. Calendarele, listările de televiziune, programele de sport, diagramele de măsurare și alte informații comune nu sunt supuse drepturilor de autor;
 • documentele guvernamentale. Drepturile de autor nu se aplică documentelor legale sau de guvernare;
 • funcționalitate de proiectare. Deși puteți proteja drepturile de autor prin modul în care ceva arată ca un produs proiectat, protecția nu se extinde la modul de funcționare. Deci aspectul unui buton de interfață de utilizator este protejat de drepturi de autor, ce se întâmplă atunci când faceți click sau îl atingeți nu este.

Cine deține dreptul de autor?

Dreptul de autor este acordat imediat creatorului unei opere. Este excepție cazul în care acea lucrare este realizată pentru închiriere cu un acord în vigoare care transferă proprietatea către angajator sau client. Aceasta este o practică comună pentru designeri.

Unii clienți vă vor permite să vă păstrați dreptul la munca creată. Ar trebui să citiți cu atenție toate contractele înainte de a reutiliza lucrurile pe care le-ați creat pentru închiriere.

Cum poate fi încălcat dreptul de autor?

Încălcarea drepturilor de autor se întâmplă când altcineva copiază, reproduce, folosește sau ia o parte „substanțială” a lucrării de proiectare fără permisiunea dvs. În calitate de deținător al unui drept de autor, puteți permite altor persoane să vă utilizeze lucrările.

Poate fi dificil să dovediți o încălcare, cu excepția cazului în care vă păstrați documentația lucrărilor pe care o creați. Pentru un website, este posibil să aveți cod original sau schițe datate ale designului.

De asemenea, ajută să aveți alte câteva persoane care au știut despre lucrare sau au văzut-o în timpul creației.

Dovada încălcării drepturilor de autor poate fi un proces dificil și uneori greoi.

De multe ori însă, doar să spui cuiva să înceteze să-ți copieze munca poate fi suficient pentru a obține rezultate. Luați în considerare să vorbiți cu un avocat despre scrierea unei scrisori de încetare și abandonare, dacă bănuiți că cineva creează replici sau vă copiază lucrarea originală.

Internetul este un loc puternic atunci când vine vorba de încălcări ale drepturilor de autor. Dacă furați conținut sau imagini, website-ul dvs. poate fi închis.

Puteți raporta chiar și încălcări către Google datorită Legii cu privire la drepturile de autor pentru Digital Millennium. De cele mai multe ori veți primi un răspuns la solicitare.

Ce este o marcă comercială?

Deși adesea vorbim despre drepturi de autor atunci când vine vorba de proprietate, mărcile comerciale pot fi la fel de importante pentru designeri (în special pentru cei care lucrează cu logo-uri).

Protecția mărcilor comerciale se poate extinde la unele elemente care nu sunt neapărat acoperite de drepturile de autor.

O marcă comercială este un simbol, un slogan, un design simplu sau un cuvânt (sau o combinație a acestor lucruri) care este utilizat pentru a identifica un grup sau o afacere. Mărcile comerciale se aplică și sunetelor, formelor și culorilor cu același scop.

Scopul unei mărci comerciale este de a identifica o marcă sau o companie și de a o separa de alte produse sau servicii similare. Logo-ul Coca-Cola, de exemplu, este un articol înregistrat pe marcă.

Mărcile comerciale trebuie înregistrate și sunt adesea însoțite de un ®. Înregistrarea este un proces destul de cuprinzător și include o căutare de mărci sau modele similare pentru a vă asigura că materialul dvs. este original.

Resurse

Există mai multe instituții abilitate în protecția dreptului de autor:

 • Oficiul pentru Drepturi de Autor al Statelor Unite;
 • Oficiul pentru proprietatea intelectuală a Regatului Unit;
 • Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale;
 • Digital Millennium Copyright Act;
 • Raport de transparență Google (solicitări pentru eliminarea conținutului);
 • de regulă, fiecare țară are o instituție națională specializată în acest sens.

Gând final

În timp ce elementele de identificare ale drepturilor de autor și ale mărcilor comerciale pot fi foarte complicate, ele sunt concepute pentru a proteja designerul. Când lucrați la un proiect nou, aveți grijă deosebită să nu copiați sau să „împrumutați” munca oricărei alte părți.

Dacă vedeți ceva pe care doriți să îl utilizați, cereți permisiunea. Și dacă vă îngrijorează faptul că drepturile de autor au fost încălcate, solicitați sfaturi juridice profesionale.

News

Consultant SEO, al companiei SEO Services Plus, din Alba Iulia. Cu o experiență de peste 14 ani în Web Design și SEO, am dezvoltat acest website pentru persoanele interesate de politică, medicină, turism, educație sau învățământ. În general, preluăm articole de pe alte website-uri dar avem secțiuni unde specialiștii noștri scriu articole din diverse domenii de activitate.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button