ExternPoliticăȘtiri

Xi Jinping, ce spune oficialul despre o confruntare între SUA şi China

Trebuie să se asigure mijloacele necesare în vederea evitării unor neînţelegeri, a avertizat preşedintele chinez Xi Jinping

Xi Jinping, ce spune oficialul despre o confruntare între SUA şi China. O confruntare între China şi Statele Unite ar fi dezastruoasă.

Trebuie să se asigure mijloace în vederea evitării unor neînţelegeri. Avertismentul îi aparține preşedintelui chinez Xi Jinping. Acesta a avut o convorbire la telefon cu omolgul său american Joe Biden, relatează Adevarul.

Xi Jinping, prima convorbire cu omologul american

Această primă convorbire intervine în contextul în care Washingtonul şi Beijingul se află în dezacord în domeniul comerţului, asupra situaţiei din Hong Kong şi Taiwan şi cu privire la încălcări ale drepturilor omului în provincia Xinjiang.

Xi Jinping a îndemnat ca cele două ţări să coopereze în gestionarea diferendelor în mod constructiv.

El pledează ca Beijingul şi Washingtonul să restabilească mecanisme de dialog. Acestea sunt menite să le permită celor două ţări să se înţeleagă şi să evite neînţelegerile.

Xi Jinping i-a spus lui Joe Biden că speră ca Statele Unite să fie prudente în probleme care vizează suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei.

Joe Biden, îngrijorări privind o serie de evenimente din China

Joe Biden şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din Hong Kong şi soarta minorităţii musulmane uigure. În acest apel telefonic, la trei săptămâni de la instalarea sa la Casa Albă, Joe Biden şi-a marcat voinţa de a fi mult mai tranşant ca Donald Trump în problema drepturilor omului şi de a continua, într-o oarecare, măsură politica trumpistă în probleme economice.

El a pledat în favoarea unei abordări mai pragmatice în dosare precum lupta împotriva modificărilor climatice. Subiectul a fost abandonat de către predecesorul său.

Potrivit unui rezumat prezentat de către executivul american, noul locatar al Casei Albe şi-a exprimat „îngrijorarea profundă” faţă de „reprimarea din Hong Kong”, „încălcările drepturilor omului” în Xinjiang şi locul tot mai impozant al Beijingului în regiune, mai ales faţă de Taiwan.

Potrivit unor experţi, peste un milion de uiguri au fost sau sunt încarceraţi în lagăre de reeducare politică, în Xinjiang.

Această vastă regiune semideşertică este situată la frontiera cu Pakistanul şi Afganistanul. Zona este plasată sub o aprigă supraveghere poliţistă. Beijingul respinge termenul „lagăr” şi spune că e vorba despre centre de formare profesională.

Acestea ar fi menite să furnizeze locuri de muncă populaţiei, pentru a o îndepărta astfel de extremismul religios. Într-o retorică apropiată celei a precedentei administraţii Trump, Joe Biden a denunţat, potrivit Casei Albe, practici economice „nedrepte şi coercitive” ale Beijingului.

Problema taxelor vamale a fost dicutată cu Xi Jinping

Un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei americane a declarat, sub protecţia anonimatului, că noua echipă împărtăşeşte cu cea dinainte voinţa de a ţine piept Beijingului în „competiţia strategică” dintre cele două mari puteri.

Însă, adaugă el, s-au identificat „adevărate probleme” în modul în care administrația Trump a abordat această competiţie. El citează asfel „slăbirea alianţelor” Americii sau „golul lăsat în instituţiile internaţionale, care a fost umplut de China”.

Acest oficial a reafirmat miercuri că taxele vamale impuse produselor chineze de către preşedinţia Trump rămân, pentru moment, în vigoare. Se așteaptă o reexaminare globală a strategiei comerciale americane.

„Noi nu am luat o decizie în acest dosar”, a subliniat el.

Vor exista schimbări în politica noastră comercială cu privire la China, însă ele nu sunt imediate. Noi nu vom suprima taxele vamale,

a adăugat el, subliniind voinţa Casei Albe de a elabora această strategie „împreună cu aliaţii”. Într-un interviu difuzat miercuri la CBS, Joe Bien a avertizat că rivalitatea Statelor Unite cu China va lua forma unei „competiţii extreme”

Acesta a dat asigurări că vrea să evite orice „conflict” între cele două ţări. Întrebat despre omologul său chinez, el aprecia că acesta „este foarte dur. Nu are, şi nu o spun ca o pe critică, ci aceasta este realitatea, el nu are un gram de democraţie în el”.

„Eu nu voi gestiona asta ca Trump”, sublinia el, adăugând că îl cunoaşte „destul de bine” pe Xi Jinping. A avut, pe când era vicepreşedintele lui Barack Obama (2009-2017), multe ore de discuţii private.

Tentativă de boicotare a Jocurilor Olimpice din 2022

Potrivit unui oficial american, care s-a exprimat sub protecţia anonimatului înaintea convorbirii la telefon a celor doi lideri, Joe Biden nu intenţiona să evoce un eventual boicot american al Jocurilor Olimpice de Iarnă, prevăzute la Beijing în 2022.

Aleşii americani au introdus la începutul lunii februarie un proiect de rezoluţie în Senat. Documentul cerea Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) să retragă organizarea JO din China, din cauza „încălcării flagrante a drepturilor omului” de către Beijing.

Urmăriți website-ul de știri News pentru și mai multe informații de ultimă oră. Puteți intra în contact cu noi pentru detalii suplimentare. Pentru servicii de optimizare SEO vă stau la dispoziție experți în acest domeniu de activitate.

Sursa
Adevarul

News

Consultant SEO, al companiei SEO Services Plus, din Alba Iulia. Cu o experiență de peste 14 ani în Web Design și SEO, am dezvoltat acest website pentru persoanele interesate de politică, medicină, turism, educație sau învățământ. În general, preluăm articole de pe alte website-uri dar avem secțiuni unde specialiștii noștri scriu articole din diverse domenii de activitate.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button