COVID-19EconomieExternPolitică

Marea Britanie, cea mai mare contracție economică de după anul 1709

Cifrele oficiale arată însă că Produsul Intern Brut a crescut cu 1% între lunile octombrie și decembrie din 2020

Marea Britanie, cea mai mare contracție economică de după anul 1709. PIB-ul a crescut cu 1% între lunile octombrie și decembrie din 2020.

Economia Marii Britanii s-a contractat cu 9,9% în 2020. A fost cea mai mare scădere anuală din ultimii peste 300 de ani. Cu toate acestea, a evitat intrarea într-o nouă recesiune la finalul anului trecut, relatează Hotnews.

Cifrele oficiale arată însă că Produsul Intern Brut a crescut cu 1% între lunile octombrie și decembrie. Sunt date ce oferă speranțe că economia Regatului Unit își va reveni în 2021.

Marea Britanie, revenire economică odată cu vaccinarea

Creșterea înregistrată la finalul anului trecut înseamnă că Marea Britanie va scăpa cel mai probabil de două trimestre succesive de contracție.

Aceasta este definiția standard folosită în Europa pentru o recesiune. Este așteptată o nouă scădere abruptă la începutul acestui an din cauza implementării celui de-al treilea lockdown.

Bank of England estimează că economia britanică se va contracta cu 4% în primele trei luni ale lui 2021. Va reveni la nivelul de dinainte de pandemie de abia în 2022. Asta, în cazul în care campania de vaccinare va decurge fără probleme.

Ne așteptăm să vedem o revenire viguroasă a economiei pe măsură ce restricțiile vor fi relaxate,

declară Dean Turner, economist la UBS Global Wealth Management din Marea Britanie.

Unii economiști cred că relansarea ar putea dura mai mult

Cifrele de astăzi arată că economia a trecut printr-un șoc serios ca urmare a pandemiei, acesta fiind resimțit de țările din întreaga lume,

a declarat ministrul britanic al finanțelor Rishi Sunak.

Acesta va fi nevoit să decidă cât de mult va continua sprijinul de urgență pentru mediul de afaceri și persoanele afectate de pandemie. Trezoreria britanică a împrumutat cei mai mulți bani de după al Doilea Război Mondial.

Contracția de anul trecut a fost cea mai mare înregistrată vreodată de Regatul Unit de când au început să fie ținute înregistrări moderne. Date istorice mai vechi ținute de Bank of England sugerează că este cea mai mare scădere a producției economice de după 1709.

Contracția este, de asemenea, mai mare decât aproape a oricărei altei economii importante. Excepție face doar Spania care a înregistrat un declin de 11% în 2020.

Marea Britanie, cel mai mare bilanț al deceselor provocate de COVID-19

Marea Britanie a raportat cel mai mare bilanț al deceselor cauzate de COVID-19 în Europa. În plus, are și una din cele mai ridicate rate ale deceselor pe cap de locuitor din lume.

Pe de altă parte, țara insulară a vaccinat cu mult mai multe persoane decât celelalte țări europene, până acum. Autoritățile de la Londra speră într-o revenire economică puternică anul acesta.

Economistul șef al Bank of England, Andy Haldane, a declarat că creșterea economică ar putea fi de două cifre în 2020. Gospodăriile stau pe banii economisiți după ce membrii lor au petrecut atâta timp izolați în locuințe.

Acesta a adăugat că datele publicate vineri arată că economia britanică s-a dovedit mai rezistentă în fața măsurilor de lockdown comparativ cu prima parte a lui 2020.

Daunele provocate de restricții au scăzut de la lockdown-ul inițial din primăvară. Sunt mai concentrate în câteva sectoare puternic afectate. În mare parte în industriile de interacțiune cu clienții, sectorul ospitalier fiind principalul lovit,

afirmă economistul șef al ING pe Marea Britanie, James Smith.

Urmăriți website-ul de știri News pentru și mai multe informații de ultimă oră. Puteți intra în contact cu noi pentru detalii suplimentare. Pentru servicii de optimizare SEO vă stau la dispoziție experți în acest domeniu de activitate.

Sursa
Hotnews

News

Consultant SEO, al companiei SEO Services Plus, din Alba Iulia. Cu o experiență de peste 14 ani în Web Design și SEO, am dezvoltat acest website pentru persoanele interesate de politică, medicină, turism, educație sau învățământ. În general, preluăm articole de pe alte website-uri dar avem secțiuni unde specialiștii noștri scriu articole din diverse domenii de activitate.

Related Articles

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button