EconomieExternPoliticăȘtiri

Macron, președintele Franței respinge o alianță UE-SUA împotriva Chinei

Liderul francez a apărat acordul de investiții UE-China în fața criticilor privind ignorarea încălcărilor drepturilor omului

Macron, președintele Franței respinge o alianță UE-SUA împotriva Chinei. Primul lider european care a subliniat importanța abordării Chinei.

Macron exclude orice izolare a Chinei pe considerente economice

Uniunea Europeană nu ar trebui să se alieze cu Statele Unite împotriva Chinei. Chiar dacă este mai apropiată de Washington în virtutatea valorilor comune. Declarația aparține președintelui francez, Emmanuel Macron, conform Hotnews.

O situație de a ne uni cu toții împotriva Chinei este un scenariu de cea mai mare conflictualitate posibilă. Aceasta, pentru mine, este contraproductivă,

a afirmat Macron joi pentru think tank-ul Atlantic Council din Washington.

Potrivit președintelui francez, un front comun împotriva Chinei, sugerat de unii lideri europeni dat fiind faptul că noua administrație Biden dorește să reconsolideze alianțele tradiționale, riscă să facă Beijingul mai puțin cooperant.

Spre exemplu, în problemele legate de combaterea schimbărilor climatice. Nu trebuie neglijată nici exacerbarea comportamentului agresiv în Asia, inclusiv în Marea Chinei de Sud.

Macron a declarat că „următoarele trimestre vor fi critice pentru liderii Chinei și China”. Mai ales ținând cont de abordarea multilaterală anunțată de administrația din SUA în relațiile internaționale.

Președintele francez încearcă să-i aducă la aceeași masă pe „greii planetei”

Președintele francez a reiterat, din nou, ideea unui summit între cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU: China, Franța, SUA, Regatul Unit și Rusia.

Macron a încercat să organizeze un astfel de summit și în anul 2020. Însă, planurile acestuia au eșuat din cauza tensiunilor sino-americane.

Macron a fost primul lider european care a subliniat importanța abordării Chinei ca bloc de către UE. Acesta a urmărit includerea cancelarului german, Angela Merkel, și a lui Jean-Claude Junker, fostul președinte al Comisiei Europene, într-o vizită bilaterală a președintelui chinez Xi Jinping în Franța, în martie 2019.

Macron și alți lideri europeni nu au împărtășit abordarea agresivă a administrației Trump față de China. Aceștia au recurs la linia că Beijingul este în același timp un „partener, concurent și rival sistemic”.

Cum vede Emmanuel Macron problema schimbărilor climatice

Liderul francez a mai afirmat în cadrul discuțiilor avute la think tank-ul american că SUA sunt un partener în ceea ce privește schimbările climatice. Beijingul a rămas în Acordul de la Paris, în timp ce administrația Trump s-a retras din acesta.

Între primele ordine executive semnate de noul președinte american, Joe Biden, s-a numărat și reîntoarcerea SUA în Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Cred că trebuie să avem discuții cu China privind o agendă climatică îndrăzneață și eficientă. Și mai cred că noul angajament din partea Statelor Unite e, de asemenea, o bună oportunitate de a avea o discuție despre asta,

a mai afirmat Emmanuel Macron.

Acesta a reiterat nevoia unei „inițiative globale privind comerțul, industria și drepturile de proprietate intelectuală”.

„Acordul încheiat în decembrie între Comisia Europeană și China a eșuat”

Macron a admis că acordul de investiții încheiat în luna decembrie între Comisia Europeană și China „a eșuat în a aborda drepturile de proprietate intelectuală. Să fim lucizi [cu privire la asta]”.

Însă liderul francez a apărat acordul de investiții UE-China în fața criticilor privind ignorarea încălcărilor drepturilor omului în China și reprimarea minorității uigure.

Macron a afirmat că „pentru prima oară China a acceptat să discute despre reglementări [din partea Organizației Mondiale a Muncii] și și-a luat angajamentul exact pe problemele legate de forța de muncă, acestea făcând parte din pachetul nostru privind drepturile omului”.

În ceea ce privește domeniul tehnologic și dezvoltarea rețelelor 5G, acesta a afirmat că nu vrea să „depindă 100% de o soluție chineză” însă a subliniat și că „nu vreau să depind 100% de o decizie a SUA”.

Altfel, voi fi pus într-o situație de a nu decide pentru continentul european,

precizează Macron.

Urmăriți website-ul de știri News pentru și mai multe informații de ultimă oră. Puteți intra în contact cu noi pentru detalii suplimentare. Pentru servicii de optimizare SEO vă stau la dispoziție experți în acest domeniu de activitate.

Sursa
Hotnews

News

Consultant SEO, al companiei SEO Services Plus, din Alba Iulia. Cu o experiență de peste 14 ani în Web Design și SEO, am dezvoltat acest website pentru persoanele interesate de politică, medicină, turism, educație sau învățământ. În general, preluăm articole de pe alte website-uri dar avem secțiuni unde specialiștii noștri scriu articole din diverse domenii de activitate.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button