ExternPoliticăȘtiri

Josep Borrell, după vizita la Moscova: relaţiile UE-Rusia sunt „în derivă”

Înaltul oficial european este de părere că regimul lui Putin consideră valorile democratice "o ameninţare existenţială"

Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, s-a declarat foarte îngrijorat de atitudinea manifestată de autorităţile ruse în cursul vizitei sale la Moscova, notează Adevarul.

Conform acestuia, partea rusă refuză să se angajeze într-un dialog „mai constructiv” cu Uniunea Europeană. Mai mult, omologii acestuia „consideră valorile democratice o ameninţare existenţială”.

Josep Borrell propune aplicarea unor sacțiuni la adresa Rusiei

Într-o postare pe Twitter, Josep Borrell i-a îndemnat pe liderii UE „să tragă consecinţe”, ce ar putea include sancţiuni, transmite AFP.

M-am întors la Bruxelles cu profunde îngrijorări în ceea ce priveşte perspectivele dezvoltării societăţii ruse şi alegerile geostrategice ale Rusiei. Întrevederea mea cu ministrul Lavrov şi mesajele transmise de autorităţile ruse în timpul acestei vizite au confirmat că (relaţiile dintre, n. red.) Europa şi Rusia sunt în derivă,

a scris şeful diplomaţiei europene.

El a denunţat atitudinea Moscovei de a alege calea ostilităţii, chiar în timpul vizitei sale. „Autorităţile ruse nu au vrut să profite de ocazie pentru a avea un dialog mai constructiv cu UE. Este regretabil şi va trebui să tragem consecinţe. Le va reveni statelor membre să decidă următoarele etape şi da, acestea ar putea include sancţiuni”.

Se pare că Rusia se deconectează progresiv de Europa. Consideră valorile democratice o ameninţare existenţială,

a conchis Borrell.

Înaltul oficial european, criticat pentru acțiunile sale

Josep Borrell a fost criticat pentru alegerea de a merge la Moscova într-un context complicat. Partea rusă a căutat orice motiv pentru a puncta la capitolul imagine.

Șeful diplomaţiei europene şi-a justificat vizita prin necesitatea de a „evalua mai bine situaţiile cu care ne confruntăm şi măsurile pe care ar trebui să le luăm” chiar şi în contextul desfăşurării unor „evenimente negative”.

Vineri, la scurt timp după întâlnirea dintre ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi şeful diplomaţiei UE Josep Borrell, MAE rus a anunţat expulzarea a trei diplomaţi europeni (un german, un polonez şi un suedez).

Cei trei au fost acuzați că au participat pe data de 23 ianuarie la mitingurile „ilegale” în sprijinul opozantului Aleksei Navalnîi. Cele trei ţări au negat ferm acuzaţiile lansate de Moscova.

Cu puţin timp înainte de publicarea anunţului referitor la expulzări, Josep Borrell aprecia că relaţiile dintre UE şi Rusia se află la „cel mai scăzut” nivel.

Josep Borrell va prezenta un raport în fața miniștrilor de Externe din UE

La Moscova, Borrell s-a pronunţat totodată pentru eliberarea manifestanţilor arestaţi în ultimele trei săptămâni şi a opozantului Aleksei Navalnîi, precum şi pentru respectarea drepturilor omului în Rusia.

Şeful diplomaţiei europene a vizitat, de asemenea, locul asasinării opozantului Boris Nemţov. Acesta a fost împuşcat mortal acum şase ani pe un pod din apropierea Kremlinului.

Josep Borrell este aşteptat să prezinte un raport miniştrilor de Externe din UE despre concluziile vizitei sale în Rusia.

Aceştia se vor întruni pe data de 22 februarie. Vor decide, între altele, asupra răspunsului împotriva regimului Putin. Instituirea de noi sancţiuni reprezintă o opţiune.

Urmăriți website-ul de știri News pentru și mai multe informații de ultimă oră. Puteți intra în contact cu noi pentru detalii suplimentare. Pentru servicii de optimizare SEO vă stau la dispoziție experți în acest domeniu de activitate.

Sursa
Adevarul

News

Consultant SEO, al companiei SEO Services Plus, din Alba Iulia. Cu o experiență de peste 14 ani în Web Design și SEO, am dezvoltat acest website pentru persoanele interesate de politică, medicină, turism, educație sau învățământ. În general, preluăm articole de pe alte website-uri dar avem secțiuni unde specialiștii noștri scriu articole din diverse domenii de activitate.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button