ExternȘtiri

Ghețar, un dezastru de proporții s-a produs duminică, în India

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme: Astfel de evenimente sunt greu de prognozat

Ghețar, un dezastru de proporții s-a produs duminică, în India. O bucată de ghețar s-a rupt, a căzut peste un baraj și a provocat o avalanșă.

Peste 100 de oameni și-ar fi pierdut viața. O bucată dintr-un ghețar s-a rupt, a căzut peste un baraj și a provocat o avalanșă de praf, roci şi apă. Valul înalt de zeci de metri a spulberat tot ce i-a stat în cale, conform Digi24.

Victimele sunt muncitori care lucrau la proiectul unei hidrocentrale din apropiere, precum şi localnici aflaţi pe malurile râului în timp ce căutau lemne sau îşi supravegheau animalele.

În urma catastrofei, mai multe localități au fost evacuate. Statul unde a avut loc tragedia, în Munţii Himalaya, se confruntă des cu inundaţii, viituri şi alunecări de teren.

Cazul acestui ghețar se va repeta, avertizează specialiștii

Experții în fenomene extreme avertizează că, în viitorul apropiat, trebuie să ne așteptăm la o topire a ghețarilor tot mai accentuată, din cauza încălzirii globale.

„Din cauza creșterii temperaturii medii globale, asistăm la topirea acestor ghețari. Dar fenomenul care s-a întâmplat acum este puțin deosebit, pentru că e foarte greu de prognozat. Este și el asociat schimbărilor climatice.

În afară de bucata de ghețar care se desprinde, în spatele ei, de obicei, este apă, vorbim de un lac glaciar. Oprirea apei din acest lac glaciar este făcută de obicei în mod natural. E un baraj natural de gheață, de eroziuni, de roci care sunt adunate de-a lungul timpului.

În regiunea respectivă avem precipitații intense, alunecări de teren. Este posibil ca acel baraj natural să se fi rupt și atunci toată apa, bucăți de gheață, să fie transportate în aval și să producă astfel de evenimente”, a explicat Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme.

Evenimente greu de oprit, accentuate de schimbările climatice

Evenimentele de acest tip nu neapărat sunt foarte rare, dar au un impact foarte mare și sunt greu de prognozat, pentru că e greu să știm când acel baraj natural se va rupe,

a adăugat Bogdan Antonescu, legat de catastrofa provocată de ghețar.

„Dar acum, pentru că avem și schimbări climatice, e posibil să adăugăm, de exemplu, mai multă apă în lacul respectiv. Și atunci să forțăm barajul, sau mai multe precipitații, în afară de alunecările de teren”, a arătat expertul.

O astfel de avalanșă este foarte puternică. Depinde foarte mult de cantitatea de apă care e în amonte acumulată, de bucățile de gheață, de felul cum se desprind ele. Dar e destul de puternică cât să distrugă un baraj artificial și atunci toate lucrurile sunt accentuate. Inundațiile acestea rapide sunt accentuate și de apa care se afla în acel lac. Deci, lucrurile sunt destul de greu de prognozat, la fel și amplitudinea fenomenului,

a subliniat Bogdan Antonescu.

Problemele cauzate de ghețar nu se puteau preveni ușor

Pentru a preveni astfel de catastrofe, e greu de pus un baraj, mai spune expertul. „Bănuiesc că se pot face și lucruri de genul acesta la o scară locală.

Dar la scară mare trebuie făcute studii amănunțite cu ce se întâmplă în zona respectivă. Ar trebui studiat an de an de către echipele de cercetători ce se întâmplă, când există condiții ca acel baraj natural să se rupă.

Măsuri locale pot fi luate, de pildă să nu construiască locuitorii din zonele respective case în apropierea râurilor ce ar putea fi inundate de ruperea unui astfel de lac glaciar. Dar protecții pentru acest gen de evenimente sunt greu de realizat”, a insistat expertul, în legătura cu situația acestui ghețar.

Ce este de așteptat?

„Pentru că toate lucrurile sunt legate de creșterea temperaturii medii globale și pentru că temperatura medie globală crește, după cum știm a fost un nou an record, la egalitate cu 2016 probabil, în ceea ce privește temperatura medie globală, trebuie să ne așteptăm la o topire din ce în ce mai accentuată a ghețarilor.

Asistăm deja la o topire accentuată a gheții din regiunea arctică. Înseamnă că vom asista la o creștere în nivelul mării, prin topirea acelor ghețari continentali, de exemplu.

Atunci asistăm la inundații care vor afecta populațiile din regiunile de coastă în special, la distrugerea rezervelor de apă înmagazinate în acești ghețari, deci lucrurile merg într-o direcție nu foarte bună”, a conchis Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme.

Urmăriți website-ul de știri News pentru și mai multe informații de ultimă oră. Puteți intra în contact cu noi pentru detalii suplimentare. Pentru servicii de optimizare SEO vă stau la dispoziție experți în acest domeniu de activitate.

Sursa
Digi24

News

Consultant SEO, al companiei SEO Services Plus, din Alba Iulia. Cu o experiență de peste 14 ani în Web Design și SEO, am dezvoltat acest website pentru persoanele interesate de politică, medicină, turism, educație sau învățământ. În general, preluăm articole de pe alte website-uri dar avem secțiuni unde specialiștii noștri scriu articole din diverse domenii de activitate.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button