Extern

Donald Trump, „terminat” de Arnold Schwarzenegger

Mesajul tăios transmis de actor printr-o tulburătoare mărturie autobiografică

America va trece de șocul ultimelor zile, pentru că oricât ai lovi în democrația americană, ea va fi mai puternică. Este mesajul lui Arnold Schwarzenegger, actorul austriac cunoscut pentru rolul din seriile „Terminator” și „Conan barbarul”.

Emigrat în Statele Unite, el a intrat în politică și a ajuns guvernator republican al Californiei.

Deși din același partid cu Donald Trump, Arnold Schwarzenegger nu a ezitat să-l critice pe președinte pentru toate derapajele de la democrație, iar acum pur și simplu îl desființează cu un mesaj deopotrivă tăios și emoționant.

Tăios, ca sabia lui Conan, pe care Arnold o și folosește în mesaj. Emoționant, pentru că Arnold Schwarzenegger, omul dur din filme povestește cum naziștii i-au distrus familia sufletește, în Austria natală.

Arnold Schwarzenegger: Miercuri a fost Ziua de Cristal aici, în SUA

„Ca imigrant în această țară, aș vrea să le spun câteva cuvinte conaționalilor mei americani și prietenilor noștri din lumea întreagă despre evenimentele din ultimele zile.

Am crescut în Austria. Înțeleg pe deplin ce înseamnă Kristallnacht sau Noaptea de Cristal. A fost o noapte de ură la adresa evreilor dezlănțuită în 1938 de echivalentul nazist al celor din Proud Boys (mișcare neofascistă din SUA și Canada, care a fost implicată în asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie – n.r.).

Miercuri a fost Ziua Sticlei Sparte aici, în Statele Unite. Ferestrele sparte au fost cele ale Capitoliului Statelor Unite, dar gloata nu a făcut țăndări doar ferestrele Capitoliului.

Ei au zdrobit idealurile pe care le consideram de neatins. Nu au dat jos doar ușile clădirii care adăpostește democrația americană. Au călcat în picioare chiar principiile pe care a fost întemeiată țara noastră” – spune Arnold Schwarzenegger.

Arnold Schwarzenegger, mărturisiri despre familia lui

„Eu am crescut în ruinele unei țări care a avut de suferit pentru că și-a pierdut democrația. M-am născut în 1947, la doi ani după Al Doilea Război Mondial.

În copilărie, eram înconjurat de oameni zdrobiți sufletește, care-și înecau în băutură sentimentul de vină pentru că participaseră la cel mai rău regim din istorie.

Nu toți erau antisemiți sau naziști înrăiți, mulți au mers alături de aceștia, pas cu pas, până la sfârșit. Erau vecinii de alături.

Nu am vorbit niciodată public despre asta, pentru că este o amintire dureroasă. Tatăl meu venea beat acasă, o dată sau de două ori pe săptămână, urla și ne lovea și o îngrozea pe mama.

Nu l-am considerat niciodată responsabil în întregime pentru ce făcea, pentru că vecinul meu făcea și el la fel familiei lui, la fel și vecinul lui. Am auzit cu urechile mele, am văzut cu ochii mei.

Erau așa din cauza suferinței fizice provocate de șrapnelul din corpurile lor, dar și din cauza suferinței emoționale provocate de ceea ce văzuseră sau făcuseră”, a mărturisit actorul.

„Eu știu unde duc astfel de minciuni”

„Totul a început cu minciuni, minciuni, minciuni și intoleranță”, explică Arnold Schwarzenegger făcând o paralelă cu situația din prezent: „Președintele Trump a încercat să răstoarne rezultatele alegerilor, ale unor alegeri corecte.

A încercat să dea un puci, înșelând oamenii cu minciuni. Tata și vecinii lui au fost de asemenea înșelați cu minciuni și eu știu unde duc astfel de minciuni”, adaugă actorul.

„Președintele Trump este un lider ratat. Va rămâne în istorie drept cel mai rău președinte. Partea bună este că în curând va deveni la fel de irelevant ca un tweet vechi. Nu a reușit. Democrația noastră a rezistat ferm”, spune „Terminatorul”.

Arnold Schwarzenegger scoate sabia lui Conan

El își păstrează optimismul și încrederea în democrația țării care i-a fost a doua casă și care i-a adus succesul internațional, iar pentru partea finală a mesajului transmis face apel chiar la recuzita sa din seria care l-a făcut celebru: sabia lui Conan.

„America va trece de aceste zile întunecate și va lumina din nou. Vedeți această sabie? Este sabia lui Conan. Uitați care e treaba cu săbiile. Cu cât le lovești mai mult, cu atât devin mai rezistente. Cu cât le loveșți cu ciocanul și le supui focului, după care le arunci în apa rece și apoi le lovești din nou și le treci iar prin foc și apă, cu cât faci asta mai mult, cu atât devin mai puternice.

Nu vă spun toate astea pentru că vreau să devin un expert în făurirea săbiilor, ci pentru că democrația noastră este ca oțelul din această sabie. Cu cât o lovești mai tare, cu atât devine mai puternică. Cred că, oricât de zdruncinați suntem de evenimentele recente, vom deveni mai puternici pentru că acum înțelegem ce riscăm să pierdem.

Avem nevoie să ne vindecăm, împreună, de tragedia prin care am trecut. Voi, cei care credeți că puteți încălca Constituția Statelor Unite, luați aminte: Nu veți învinge niciodată!” – le transmite Arnold Schwarzenegger celor care, în frenezia lor stârnită de Donald Trump, sunt dispuși să calce în picioare principiile care stau la temelia Statelor Unite.

Mesajul a fost transmis duminică de actor într-o postare video pe Twitter care s-a viralizat imediat. În zece ore, peste 21,5 milioane de oameni o vizionaseră, sute de mii o redistribuiseră, o comentaseră, iar cei care și-au exprimat aprecierea se apropiau de un milion.

Sursa
DIGI 24

News

Consultant SEO, al companiei SEO Services Plus, din Alba Iulia. Cu o experiență de peste 14 ani în Web Design și SEO, am dezvoltat acest website pentru persoanele interesate de politică, medicină, turism, educație sau învățământ. În general, preluăm articole de pe alte website-uri dar avem secțiuni unde specialiștii noștri scriu articole din diverse domenii de activitate.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detectat

Vă rugăm să dezactivați Adblock. Website-ul nostru folosește reclame de la parteneri pentru acoperirea cheltuielilor de întreținere.