COVID-19ExternSocietate

Cancun, MAE clarifică situaţia celor 50 de români de pe aeroport în Mexic

O echipă s-a deplasat acolo în vederea furnizării de alimente şi apă

Aproximativ 50 de români se află în continuare în aeroportul din Cancun în aşteptarea curselor de retur. MAE precizează că o echipă desemnată de Consulul Onorific al României la Cancun s-a deplasat acolo. Urmează să se furnizeze alimente şi apă pentru aceştia.

Videoconferinţă legată de situația din Cancun

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, referitor la situaţia turiştilor români din Mexic, că o videoconferinţă a avut loc între conducerea MAE şi ambasadorul Statelor Unite Mexicane la Bucureşti José Guillermo Ordorica Robles.

Instituţia „a solicitat clarificarea imediată a motivelor deciziilor autorităţilor mexicane de a nu permite intrarea pe teritoriul mexican şi luarea măsurilor necesare, în regim de urgenţă, astfel încât drepturile cetăţenilor români să fie respectate”.

„În cadrul dialogului, partea română a exprimat îngrijorarea şi nemulţumirea cu privire la situaţiile generate de deciziile autorităţilor mexicane referitoare la accesul turiştilor români în Mexic şi de tratamentul la care sunt supuşi cetăţenii români la intrarea pe teritoriul acestui stat”.

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat clarificarea imediată a motivelor deciziilor autorităţilor mexicane de a nu permite intrarea pe teritoriul mexican şi luarea măsurilor necesare, în regim de urgenţă.

Drepturile cetăţenilor români trebuie să fie respectate. Inclusiv din perspectiva condiţiilor asigurate pe durata procedurilor desfăşurate în aeroportul din Cancun.

Partea română a solicitat părţii mexicane asigurarea unei abordări transparente şi predictibile

„Autorităţile române nu contestă dreptul suveran al Statelor Unite Mexicane privind decizia de acordare a dreptului de intrare pe propriul teritoriu. Dar, este obligatoriu ca aceste decizii să nu fie arbitrare, ci luate în baza unor evaluări individuale, de la caz la caz, şi să nu genereze situaţii ofensatoare”.

Totodată, partea română a solicitat părţii mexicane asigurarea unei abordări transparente şi predictibile cu privire la regimul turiştilor străini în Mexic. Mai ales în contextul pandemic actual. În caz contrar, existând riscul ca astfel de cazuri să inducă ideea unei abordări discriminatorii,

arată un comunicat de presă al MAE.

Sursa citată de Adevarul transmite detalii cu privire la cei aproximativ 50 de cetăţeni români. Aceștia se află în continuare pe aeroportul din Cancun în aşteptarea curselor de retur.

Echipă desemnată de Consulul Onorific al României la Cancun s-a deplasat la aeroport

MAE precizează că o echipă desemnată de Consulul Onorific al României la Cancun s-a deplasat la aeroport. Se urmărește furnizarea de alimente şi apă pentru cetăţenii români.

Acestea au fost preluate de către funcţionarii din cadrul aeroportului şi vor fi distribuite cetăţenilor români. MAE subliniază importanţa informării temeinice anterior călătoriei în străinătate.

Inclusiv prin consultarea informaţiilor disponibile pe website-ul MAE. Accesați secţiunile „Sfaturi şi alerte de călătorie” şi „Atenţionări de călătorie în context COVID-19”.

MAE reaminteşte că, având în vedere măsurile adoptate în gestionarea pandemiei, pe Aeroportul Internaţional din Ciudad de Mexico este permisă intrarea persoanelor.

Acestea trebuie să demonstreze, cu documente justificative, că efectuează o călătorie esenţială. Turismul nu este inclus în această categorie.

Persoanele care nu pot demonstra caracterul esenţial al călătoriei sunt respinse la frontieră şi returnate în statul de domiciliu/reşedinţă cu primul zbor disponibil,

mai indică sursa menţionată.

Controale mult mai stricte în anumite zone ale Mexicului

Cu privire la Aeroportul Internaţional din Cancun, autorităţile mexicane au instituit controale mult mai stricte.

Zona turistică Riviera Maya a fost catalogată ca zonă portocalie de risc epidemiologic. Ne referim în principal la:

  • Cancun;
  • Playa del Carmen;
  • Tulum;
  • Cozumel;
  • Isla Mujeres.

Ministerul reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români. Aceștia trebuie să manifeste precauţie cu privire la decizia de a călători în scop turistic.

Mai ales în cazul destinaţiilor care sunt afectate de pandemia de COVID-19. MAE reaminteşte că zonele Ciudad de Mexico şi Cancun sunt clasificate ca zone cu risc epidemiologic.

Ciudad de Mexico este considerată zonă roşie, iar Cancun, zonă portocalie.

Ministerul Afacerilor Externe „aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 şi 00 52 55 5280 1869”.

Apelurile sunt redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS). Mai apoi, sunt preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072.

Urmăriți website-ul de știri News pentru și mai multe informații de ultimă oră. Puteți intra în contact cu noi pentru detalii suplimentare. Pentru servicii de optimizare SEO vă stau la dispoziție experți în acest domeniu de activitate.

Sursa
Adevarul

News

Consultant SEO, al companiei SEO Services Plus, din Alba Iulia. Cu o experiență de peste 14 ani în Web Design și SEO, am dezvoltat acest website pentru persoanele interesate de politică, medicină, turism, educație sau învățământ. În general, preluăm articole de pe alte website-uri dar avem secțiuni unde specialiștii noștri scriu articole din diverse domenii de activitate.

Related Articles

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poate vă place și
Close
Back to top button