ExternSocietateȘtiri

Cacao, cele mai mari companii de ciocolată, acuzate de sclavie

Opt copii susțin că au fost folosiți ca forță de muncă sclavă pe plantațiile de cacao din Coasta de Fildeș

Cacao, cele mai mari companii de ciocolată, acuzate de sclavie. Mii de copii sunt exploatați pe diversele plantații de cacao.

Opt copii susțin că au fost folosiți ca forță de muncă sclavă pe plantațiile de cacao din Coasta de Fildeș. Aceștia au dat în judecată unele dintre cele mai mari companii de ciocolată din lume.

Cocao, gustul amar al sclaviei de pe plantațiile Africii

Tinerii acuză corporațiile că au ajutat și au instigat la aservirea ilegală a mii de copii din fermele de cacao din lanțurile lor de aprovizionare.

Potrivit Digi24, producătorii Nestlé, Mars, Hershey,Cargill, Olam, Barry Callebaut și Mondelez au fost numiți inculpați într-un proces intentat la Washington DC de International Rights Advocates (IRA).

Vorbim despre o asociație pentru drepturile omului, în numele a opt foști copii sclavi. Aceștia au fost forțați să lucreze fără plată pe plantațiile de cacao din țara vest-africană.

Reclamanții, toți originari din Mali și care acum sunt adolescenți, solicită despăgubiri pentru munca forțată și pentru suferința emoțională suferită. De asemenea, cer compensații suplimentare pentru supraveghere neglijentă și îmbogățirea nedreaptă a celor șapte producători de ciocolată.

E prima dată când o acțiune colectivă de acest fel a fost formulată împotriva industriei de cacao într-un tribunal american. Citând cercetările efectuate de departamentul de stat american, Organizația Internațională a Muncii și UNICEF, printre altele, documentele instanței susțin că experiența reclamanților cu privire la sclavia copiilor este reflectată de cea a altor mii de minori.

Plantațiile din Coasta de Fildeș produc aproximativ 45% din oferta globală de cacao. E un ingredient de bază al ciocolatei.

Cu toate acestea, producția de cacao în Africa de Vest a fost mult timp legată de abuzurile împotriva drepturilor omului, sărăcia structurală, salariile mici și exploatarea minorilor prin muncă.

Copiii, obligați să muncească în condiții ilegale, departe de familiile lor

Una dintre acuzațiile centrale ale procesului este că inculpații, în ciuda faptului că nu dețin fermele de cacao în cauză, „au profitat cu bună știință” de munca ilegală a copiilor.

Toți cei opt reclamanți descriu că au fost recrutați în Mali prin înșelăciune. Mai apoi, au fost traficați peste graniță către fermele de cacao din Coasta de Fildeș.

Acolo, ei au fost obligați să muncească pentru câțiva ani fără plată. Fără documente și fără să aibă idee unde se aflau sau cum să se întoarcă la familiile lor.

Potrivit avocaților, unul dintre copii avea doar 11 ani când un localnic din orașul său natal i-a promis că va lucra pe Coasta de Fildeș pentru 25.000 franci CFA (34 lire sterline) pe lună.

Documentele legale susțin însă că băiatul a lucrat doi ani fără a fi plătit vreodată. Adesea aplica pesticide și erbicide fără să poarte îmbrăcăminte de protecție.

Totodată, alți reclamanți susțin că nu primeau mâncare suficientă. Lucrau mai mult decât este legal, erau înțepați de insecte și aveau răni adânci pentru că nu primeau echipament.

Cum se apără marile companii procesatoare de cacao

Cum era de așteptat, niciuna dintre cele șase companii producătoare de ciocolată nu a recunoscut ilegalitățile de pe plantațiile de cacao. În schimb au susținut că politica lor interzice complet sclavia, în principal cea a copiilor.

Nu avem toleranță pentru munca copiilor în producția de cacao. Copiii aparțin școlii. Ei merită condiții de viață sigure și acces la o nutriție bună,

a afirmat compania Cargill.

Totodată, Nestlé a spus că procesul „nu avansează obiectivul comun de a pune capăt muncii copiilor în industria de cacao”. Reprezentanții au adăugat că „munca copiilor este inacceptabilă și merge împotriva a tot ceea ce susținem”.

Răspunzând la acuzațiile aduse, un purtător de cuvânt al companiei Mars a spus:

Nu comentăm niciun posibil litigiu în curs.

De asemenea și Mondelēz a refuzat să comenteze acuzațiile. De altfel, Barry Callebaut și Olam au negat acuzațiile. Au afirmat că au o toleranță zero pentru munca forțată sau sclavă în lanțul lor de aprovizionare.

Urmăriți website-ul de știri News pentru și mai multe informații de ultimă oră. Puteți intra în contact cu noi pentru detalii suplimentare. Pentru servicii de optimizare SEO vă stau la dispoziție experți în acest domeniu de activitate.

Sursa
Digi24

News

Consultant SEO, al companiei SEO Services Plus, din Alba Iulia. Cu o experiență de peste 14 ani în Web Design și SEO, am dezvoltat acest website pentru persoanele interesate de politică, medicină, turism, educație sau învățământ. În general, preluăm articole de pe alte website-uri dar avem secțiuni unde specialiștii noștri scriu articole din diverse domenii de activitate.

Related Articles

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button