EconomieȘtiri

Imobiliare, piaţa locuinţelor şi-a revenit în ultimul trimestru din 2020

Piaţa locuinţelor noi a avut în ultimul trimestru din 2020 o revenire spectaculoasă, cu o creştere semnificativă a activităţii de tranzacţionare

Imobiliare, piaţa locuinţelor şi-a revenit în ultimul trimestru din 2020. Creştere a activităţii de tranzacţionare în octombrie-decembrie.

Mai mult decât atât pe tot parcursul anului atât activitatea de dezvoltare, cât şi cea de tranzacţionare au înregistrat un avans faţă de anul anterior.

Motorul performanţei pieţei a fost tranformarea caselor într-un spaţiu multidimensional. Cumpărătorii au fost mai determinaţi să îşi securizeze locuinţe în dorinţa de a-şi creşte confortul. Fie prin înlocuirea spaţiilor pe care le deţineau deja cu unele mai bune, fie prin cumpărarea primei locuinţe,

a declarat Andreea Hamza, senior director Living Department JLL România, pentru Adevarul.

Zona de imobiliare nu a fost afectată de pandemie

În termeni de livrări, per total, anul 2020 a performat foarte bine. Mai ales având în vedere starea de nesiguranţă determinată de pandemie, în special în al doilea trimestru.

Astfel, în 2020 au fost livrate aproximativ 10.000 de unităţi noi în Bucureşti şi 3.600 de unităţi în Ilfov. Dintre acestea, în T4 2020 au fost construite 3.900 de locuinţe noi în Bucureşti şi 1.060 în Ilfov.

Oferta nouă nu a fost afectată de pandemie şi a rămas stabilă comparativ cu anul anterior. Există proiecte care ar fi trebuit livrate în 2020. Acestea au fost amânate pentru prima jumătate a acestui an sau chiar pentru anul viitor.

Măsura vine ca urmare a restricţiilor impuse ce au dus atât la încetinirea activităţii pe majoritatea şantierelor, cât şi la îngreunarea procesului decizional în a doua jumătate a anului 2020.

Nu au existat proiecte majore în imobiliare pentru care dezvoltatorii să fi anulat complet planurile de investiţii. Astfel că, în a doua jumătate a anului am văzut o creştere a activităţii de construcţii.

Au fost lansate noi faze ale unor proiecte începute pe fondul evoluţiei surprinzător de bune a vânzărilor. Aceasta i-a motivat pe dezvoltatori să se implice activ şi în securizarea de noi terenuri pentru proiecte viitoare.

Pentru 2021 ne aşteptăm la un nivel chiar mai mare al livrărilor. Situația indică rezilienţa pieţei rezidenţiale la situaţia actuală.

Cererea a crescut în ultimul trimestru cu peste 30% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019

În ultimul trimestru din 2020, cererea de locuinţe noi a fost de circa 9.000 de unităţi în Bucureşti şi 1.700 în Ilfov. 60% din tranzacţiile din Bucureşti şi 90% din Ilfov înregistrate la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară au fost cu unităţi noi.

Reprezintă o creştere cu 69% comparativ cu T3 şi de 33,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru tot anul, în Bucureşti numărul tranzacţiilor cu locuinţe noi a fost de circa 22.300.

Pe de altă parte, în Ilfov au fost parafate 5.800 de contracte, pe baza prezumţiilor amintite mai sus. Faţă de 2019, a fost consemnată o creştere de 4,5%.

Prețurile din imobiliare au urmat trend-ul din tranzacții

În ceea ce priveşte preţurile, 2020 a marcat o creştere de 3,5%, fiind al cincilea an consecutiv de creştere.

Pentru 2021 ne-am fi aşteptat la o creştere moderată a preţurilor. Însă, amânarea măsurii de majorare a nivelului maxim de preţ pentru care se aplică TVA de 5%, ne-a făcut să devenim mai rezervaţi în ceea ce priveşte previziunile. De aceea, ne aşteptăm ca preţurile să rămână stabile sau chiar să crească uşor în 2021, urmând tendinţa din 2020,

a adăugat Andreea Hamza, senior director Living Department JLL România.

Preţurile au înregistrat o creştere de 1,9% în T4 comparativ cu T3, ajungând la o medie de 1.465 euro/mp. După două trimestre consecutive în care s-a înregistrat o scădere uşoară a preţurilor, de sub 1%, creşterea din ultimul trimestru este un semn clar că piaţa rezidenţială nu a fost afectată serios de pandemia Covid-19.

Creşterea preţurilor din T4 pare să compenseze scăderile din trimestrele anterioare. În aceste condiții, se confirmă stabilitatea pieţei rezidenţiale.

Urmăriți website-ul de știri News pentru și mai multe informații de ultimă oră. Puteți intra în contact cu noi pentru detalii suplimentare. Pentru servicii de optimizare SEO vă stau la dispoziție experți în acest domeniu de activitate.

Sursa
Adevarul

News

Consultant SEO, al companiei SEO Services Plus, din Alba Iulia. Cu o experiență de peste 14 ani în Web Design și SEO, am dezvoltat acest website pentru persoanele interesate de politică, medicină, turism, educație sau învățământ. În general, preluăm articole de pe alte website-uri dar avem secțiuni unde specialiștii noștri scriu articole din diverse domenii de activitate.

Related Articles

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button