EconomiePoliticăSocietate

Buget, salariile bugetarilor au fost îngheţate la nivelul de anul trecut

Ce sporuri dispar şi cum se recompensează orele suplimentare, conform datelor prezentate de autoritățile centrale

Buget, salariile bugetarilor au fost îngheţate la nivelul de anul trecut. Ce sporuri dispar şi cum se recompensează orele suplimentare.

Salariile de bază, soldele de funcţie, salariile de funcţie, indemnizaţiile lunare şi alte forme de renumerare a bugetarilor vor fi îngheţate la nivelul din decembrie 2020. Informațiile reies din proiectului Legii bugetului publicat joi de Ministerul Finanţelor, conform Adevarul.

Potrivit proiectului de buget, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar vor fi menţinute şi în anul 2021 cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020.

În măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Buget, măsuri prevăzute pentru anul 2021

  • menţinerea cuantumului indemnizaţiei de hrană la nivelul stabilit pentru anul 2020;
  • neacordarea de premii şi a indemnizaţiei de vacanţă prevăzută de Legea-cadru nr. 153/2017;
  • compensarea orelor suplimentare pentru personalul bugetar doar cu timp liber corespunzător. Pentru poliţişti şi cadre militare se menţin reglementările din anii anteriori. Acestea vizează acordarea drepturilor salariale pentru activitatea desfăşurată în zilele de sărbători legale;
  • prelungirea folosirii voucherelor de vacanţă emise în anul 2019 şi anul 2021 până la sfârşitul anului 2021. De asemenea, suspendarea emiterii de vouchere de vacanţă pentru anul 2021.

Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe:

  1. mijloacele de transport local în comun;
  2. transportul intern auto;
  3. transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri şi naval.

Conform proiectului de buget, studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport.

Eficientizarea calitativă a cheltuielilor publice

Prin proiectul de buget, se urmăreşte eficientizarea calitativă a cheltuielilor publice. E necesar un pachet susţinut de reforme în domeniul cheltuielilor de personal, al pensiilor, precum şi asupra operatorilor economici aşa cum sunt definiţi în Ordonanţa Guvernului nr. 26/2013.

Astfel, la nivelul pieţei muncii, se va urmări eficientizarea politicii de ocupare şi de stimulare a muncii. Astfel încât să se ofere servicii competitive şi adaptate realităţilor din piaţa muncii. Atât pentru angajatori, cât şi pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.

Legarea muncii de criterii de performanţă devine prioritară.

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată s-a majorat la 2.300 lei lunar, începând cu 13 ianuarie 2021. Reprezintă o creştere de 3,1% faţă de luna decembrie 2020.

Pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se stabileşte la suma de 2.350 lei lunar.

Programul normal de lucru de 169,333 ore în medie pe lună.

Cuantumul pensiilor și al ajutoarelor sociale din buget: cifrele momentului

În ceea ce priveşte sistemul de pensii, se vor avea în vedere pensii echitabile pentru toate categoriile de pensionari. Un sistem public de pensii sustenabil.

Principiul contributivităţii şi asigurarea unui sistem care să urmărească eliminarea inechităţilor vor fi principii de bază care vor contura politica de pensii în viitor,

se spune în raport.

Referitor la asistenţă socială, aceasta va fi îndreptată către nevoile reale ale beneficiarilor şi asigurarea unor condiţii de trai decente pentru familiile în dificultate şi categoriile sociale vulnerabile.

La capitolul alocaţie de stat pentru copii, din ianuarie 2021, cuantumul acesteia s-a majorat cu 16% faţă de valoarea din decembrie 2020.

Urmăriți website-ul de știri News pentru și mai multe informații de ultimă oră. Puteți intra în contact cu noi pentru detalii suplimentare. Pentru servicii de optimizare SEO vă stau la dispoziție experți în acest domeniu de activitate.

Sursa
Adevarul

News

Consultant SEO, al companiei SEO Services Plus, din Alba Iulia. Cu o experiență de peste 14 ani în Web Design și SEO, am dezvoltat acest website pentru persoanele interesate de politică, medicină, turism, educație sau învățământ. În general, preluăm articole de pe alte website-uri dar avem secțiuni unde specialiștii noștri scriu articole din diverse domenii de activitate.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button