COVID-19SănătateȘtiri

Moderna, primele doze de vaccin vor fi distribuite în centrele din România

De la debutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie, au fost vaccinate 598.135 persoane

Primele doze de vaccin împotriva COVID de la Moderna (26.210) vor fi distribuite miercuri. Transportul către centrele regionale este necesar pentru vaccinarea persoanelor planificate.

Până acum, în România a fost folosit doar vaccinul Pfizer/BioNTech. Din cauza întârzierilor în livrarea acestuia au fost amânate de două ori programările. Măsura a vizat persoanele incluse în cea de a doua etapă a campaniei de vaccinare, conform Hotnews.

Moderna, distribuția pe regiuni a dozelor de vaccin

Conform Comitetului de coordonare a vaccinării, tranportul dozelor va fi asigurat atât pe cale aeriană, cu o aeronavă a Ministerului Afacerilor Interne, cât și terestru, cu autospeciale ale Ministerului Apărării Naționale.

Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță. Se va respecta lanțul de frig, la temperatura de 2 – 8 grade celsius, precizează sursa citată.

Din Centrul Național de Distribuție București, dozele de vaccin Moderna vor fi distribuite, după cum urmează:

  • Centrul Regional de Distribuție Brașov: 4.810 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Cluj: 5.290 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Constanța: 4.360 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Craiova: 4.220 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Iași: 5.210 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 2.320 doze.
  • Centrului Național de Distribuție București îi vor rămâne alocate 9.790 doze.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșa anterioară.

Împărțirea se face pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare. Datele au fost transmise prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.

Vaccinare în funcție de dozele recepționate de la producători

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare. Acesta este pus la dispoziție de firma producătoare.

Periodic, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației. Pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare se actualizează.

Astfel, se permite continuarea procesului de programare pentru categoriile aflate în această etapă:

  1. persoane cu vârsta peste 65 de ani;
  2. pacienți cu afecțiuni cronice;
  3. angajați din domenii considerate esențiale.

Autoritățile au anunțat vineri că vor fi amânate la vaccinare cele 66.884 persoane sub 65 de ani. Acestea urmau să se prezinte în centre pentru administrarea primei doze de vaccin.

E vorba despre pacienți cu boli cronice și angajați din categoriile considerate esențiale. Aceștia erau programați între 30 ianuarie și 11 februarie și vor fi reprogramați începând cu 16 februarie.

Dintre cei reprogramati din 30 ianuarie, 6% sunt din etapa I. 41% sunt persoane programate pe categoria „esențiali” (validați și cu boală cronică la CNAS). Nu în ultimul rând, 53% sunt programați în categoria boli cronice.

Prioritizarea vaccinării rămâne în continuare aplicabilă

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat sâmbătă, că toate locurile noi care vor apărea în platforma de programare în februarie vor fi rezervate pentru persoanele peste 65 de ani, bolnavii cronici, cei cu handicap, respectiv cei care îi îngrijesc și locuiesc cu ei.

Conform ultimelor date transmise luni seară de către Comitetul de coordonare a vaccinării, de la debutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie, au fost vaccinate 598.135 persoane, din care 475.086 vaccinate cu 1 doză și 123.049 vaccinate cu 2 doze.

Urmăriți website-ul de știri News pentru și mai multe informații de ultimă oră. Puteți intra în contact cu noi pentru detalii suplimentare. Pentru servicii de optimizare SEO vă stau la dispoziție experți în acest domeniu de activitate.

Sursa
Hotnews

News

Consultant SEO, al companiei SEO Services Plus, din Alba Iulia. Cu o experiență de peste 14 ani în Web Design și SEO, am dezvoltat acest website pentru persoanele interesate de politică, medicină, turism, educație sau învățământ. În general, preluăm articole de pe alte website-uri dar avem secțiuni unde specialiștii noștri scriu articole din diverse domenii de activitate.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button